ДАРКО ЛУНГУЛОВ, РЕДИТЕЉ И СЦЕНАРИСТА ФИЛМА „ТАМО И ОВДЕ“


B2B- За мене је стварно велика част чињеница да ће мој филм затворити ФЕСТ. Тим пре што је моје одрастање везано за ФЕСТ и Кинотеку. Пре много година сам целу ноћ карте за филм „ Ратници подземља“ Волтера Хила. Занимљиво је то да се у мом филму “Тамо и овде“ појављује Антоан Паган, који је у Хиловом филму игра једног од чланова латино банде. Могу да кажем да сам своје филмско образовање стекао на ФЕСТ-у и чини ми се да је то право место на коме овај филм треба да почне свој живот у Србији.

Снимање филма је трајало скор 5 година због тога што је било неколико финансијских шкрипаца, а један од највећих био је почетком снимања беогрдског дела приче. Тада су нам у сусрет изашли спонзори које ја овом приликом не желим да набрајам из страха да некога не заборавим, али желим свима да се захвалим. Без њихове помоћи би било немогуће завршити снимање. Оно што је добро је то што ми се чини да је филм имао неку добру карму и да су сви који су на њему радили ушли у тај посао са срцем. Много је људи уложило рад, срце, зној да би се овај филм догодио... Филм је имао ту срећу да су му прилазили талентовани људи, атмосфера на снимању је била добра, било је пуно ентузијазма...

Не знам да ли је то можда и због тога што је основа за причу овог филма и моја животна прича, наравно надграђена. Живот у Њу Јорку није био ни тежак, ни ружан, ни лак првих десет година. Возио сам тај комби и сналазио сам се како знам и умем. А онда сам се вратио у Србију. Таман када је требало да уживам, ја сам се вратио, каже Дарко Лунгулов сценариста и редитељ филма „ Тамо и овде“ који ће затворити 37. ФЕСТ.

Филм који је радила међународна екипа на два континента, иницијална средства за продкуцију добио је на Конкурсу за финансирање производње (стимулацију) филмских остварења Скупштине града Београда, а сценарио за овај филм добио је награду Балканског фонда за развој сценарија на Филмском фестивалу у Солуну.