КАРЕН ШАХНАЗАРОВ, РЕДИТЕЉ ФИЛМА „ ИШЧЕЗЛА ИМПЕРИЈА“


КАРЕН ШАХНАЗАРОВ, РЕДИТЕЉ ФИЛМА „ ИШЧЕЗЛА ИМПЕРИЈА“

Гост овогодишњег ФЕСТ-а Карен Шахназаров био је помало збуњен питањем које се односи на његов последњи филм. Наиме, на последњем филму господина Шахназарова је тренутно у току микс звука, тако да „ Ишчезла империја“ није његов најновији филм:

- Мој прошли филм „ Ишчезла империја“ је филм о мојој младости и животу у земљи које више нема, СССР-у. То је филм о људима који су живели 70-их година прошлог века, а нису ни сањали да ће земља у којој живе нестати. Ви у Србији сте у сличној ситуацији тако да знате о ћему говорим. Ево, ја сам бар десет пута био у Србији, неколико пута на ФЕСТ-у, а први пут када сам долазио овде то је било 1987. године, када је Југославија још била цела.

Веома је тешко описати осећања везана за то нестајање земље. Управо сам се то и трудио да прикажем у свом филму; осећања људи који нису ни сањали да ће се тако нешто догодити и али и да опишем промене које су се у свету догодиле и које су утицале на распад СССР-а. Не бих могао да кажем да бих могао да наведем тачно шта се све догодило, али сам сигуран да ћу то моћи да учиним тек за петнаестак година. У овом тренутку знам да је мало времена прошло и да ће вероватно тек генераије наших унука моћи да дају дефиницију онога што се дешавало. Оно о чему ми можемо да говоримо је свест о томе да земље у којој смо се родили више нема, да нам је због тога жао и да осећамо носталгију за оним што смо изгубили.

Филм на коме тренутно радим је настао екранизација Чеховљевог „ Павиљона бр.6“. Одавно размишљам о том пројекту.Пре двадесет година сам размишљао о његовој реализацији и чак сам нашао италијанског продуцента. У првобитној подели у том филму је требало да игра Марчело Мастројани. Ја сам дуго радио на том сценарију, адаптацију смо урадили тако да смо причу пренели у данашње време. Италијани су, међутим, желели нешто класичнији приступ и ми смо одустали од снимања. И двадесет година касније, ја сам се поново сетио свега што сам желео, причу поново осавременио (овога пута се она дешава у данашње време, значи двадесет година касније). Филм тренутно чека на микс звука и ја се надам његовој премијери у марту, средином марта, каже Господин Карен Шахназаров.