ОКРУГЛИ СТО РЕДИТЕЉКЕ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ


Роналд Холовеј, стручњак за источноевропски филм

Данас ће бити одржан округли сто Редитељке Југоисточне Европе који је, на предлог редитеља Слободана Шијана, уврштен у програм пратећих дешавана 37. ФЕСТ-а. Тим поводом, у Београд су допутовали: Роналд Холовеј стручњак за источноевропски филм, који ће бити модератор округлог стола и уводничари: Зилке Јохана Ребигер директорка међународног фестивала женског филма у Дортмунду, Костадина Јорданова, шеф Катедре за филмске студије на универзитету Сент Ендрус у Шкотској и Бернд Будер саветник на неколико филмских фестивала (Go East, Берлинале…).

-Сјајан тим смо окупили на овом округлом столу. Нисам сигуран да баш све знам о женама редитељима у овој регији. Надан се да ћемо доћи ћемо до неког заједничког закључка. Зилке је у Дортмунду имала програм и представљање жена редитеља из усије.

Има доста жена редитеља у овој регији у различитим областима филмског стваралаштва и крајње је време да се о томе поведе дискусија и да се види да ли је ово само покрет, неки нови талас и да се види да ли оне желе да напусте своју земљу као што су нпр.многи немачки редитељи увек желели да оду у Лос Анђелес. Али многе жене редитељи ипак изаберу да остану у својој земљи, да снимају приче о својоим земљама, себи, о југоисточној европи... надам се да је ово што сам Вам рекао индикација за оно што очекујем од овог округлог стола.