КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ ГОСПОДИНА МИЛУТИНА ЧОЛИЋА


КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ ГОСПОДИНА МИЛУТИНА ЧОЛИЋА

Поводом смрти једног од оснивача и утемељивaча ФЕСТ-а, филмског критичара и новинара листа „Политика“ госодина Милутина Чолића у кући у којој је он провео свој радни век, јуче је одржана комеморација. На комеморацији се, између осталих, од господина Чолића опростио и Милош Параментић, Директор „Дирекције ФЕСТ-а“:


- После ужичких брда, преко норвешких логорашких зима, првих деценија у Политици и филмској критици - Милутин Чолић је храбро, као нови свет, ушао у магични свет ФЕСТИВАЛА... Пре више од једног века антрополошка наука је закључила да је ИНИЦИЈАЦИЈА - један од врхунских појмова духа, културе, цивилизације... а Милутин је иницирао ФЕСТ! Иницирао га, са изванредном групом људи и Градом Београдом основао, водио... Када сам пред публиком ФЕСТ-а у СЦ и КЦБ кратко говорио о Чолету - већ на помен његовог имена разлегао би се дуготрајан, искрен, прави аплауз... аплауз поштовања публике ФЕСТ-а... А Чоле је био иницијатор и тог фантастичног односа поштовања и љубави измедју овог Фестивала и његове публике... Он је одгајио оно што данас меримо следећим бројкама: скоро четири деценије постојања, преко 4.000 премијерних најбољих филмова света у нашој култури, скоро пет милиона гледалаца... на стотине увазених гостију, партнера и сарадника Фестивала...


Када смо се пре пет-шест година примили обавезе ревитализације ФЕСТ-а, на уму ми је био скоро само госн Чоле. Задовољство нам је што смо великим делом успели и част што смо то урадили имајући сличну идеју - водиљу.


Опраштамо се од Милутина Чолића, као од оца, пријатеља, зналца онога чему ће тезити - и све млађе генерације ФЕСТ-а. Част нам је што га поштујемо!


Милош Параментић
Директор „Дирекције ФЕСТ-а“


Господин Милутин Чолић биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана у 12 сати из капеле на Новом гробљу у Београду.