ОКРУГЛИ СТО РЕДИТЕЉКЕ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ


Slobodan Šijan

На иницијативу члана Одбора ФЕСТ-а, редитеља Слободана Шијана, један од пратећох програма 37. Фестивала биће Округли сто Редитељке Југоисточне Европе.

Господин Слободан Шијан истиче да се разговарало о многим темама, али да су се својим присуством и ексапанзијом редитељке саме наметнуле.


У читав овај пројекат, који има за циљ да прерасте редовно догађање на ФЕСТ-у, с разлогом је на самом почетку укључен Роналд Холовеј стручњак за источноевропски филм. Господин Холовеј ће бити модeрератор и уводничар, а захваљујући управо његовом залагању у Београд ће тим поводом доћи и Zilke Johana Rebiger директорка међународног фестивала женског филма у Дортмунду. Поред ње учесници овог Округлог стола биће И Костадина Јорданова, шеф Катедре за филмске студије на универзитету Sent Endrus у Шкотској и Bernd Buder саветник на неколико филмских фестивала (Go East, Берлинале…).

Планирано је да излагања са Округлог стола буду објављена у двојезичној пубиликацији коју ће Дирекција ФЕСТ-а објавити накнадно,па тим поводом молимо колеге и заинтересоване да присуствују истом у четвртак 26. фебруара у Сава центру у Сали 3 на нивоу 0.
Округли сто би требало да постане редован пратећи програм будућих ФЕСТ-ова, теме би се из године у годину мењале, а односиле би се на кинематографију Југоисточне Европе, каже идејни творац округлог стола редитељ Слободан Шијан и додаје:

-Намерно се нисмо фокусирали на тему која би се односила искључиво на нашу кинематографију, али морам да признам да смо о томе првобитно размишљали. Експанзија филмова које потписују редитељке попут Јасмиле Жбанић,Теоне Стругар Митеве или Аиде Бегић наметнуле су тему округлог стола. Поменуо сам имена ове три даме јер смо филмове прве две гледали на предходним ФЕСТ-овима, док је „Снијег“ Аиде Бегић приказан на Новом фестивалу ауторског филма, недавно. Иначе, мислим да сви ми помислимо управо на њих три при помену редитељки Југоисточне Европе, а списак који ми имамо пред собом броји око 70 редитељских женских имена са ових простора.