ФИЛМ ЕМИРА КУСТУРИЦЕ „МАРАДОНА“ НА ФЕСТ-у


Diego Armando Maradona

Диего Армандо Марадона, чувени фудбалер, а сад тренер фудбалске репрезентације Аргентине, рођен је 30. октобра 1960 у граду Ланусу у Аргентини. У интернет гласању за ФИФА играча века, завршио је на првом месту, по гласовима публике, заједно са својим старијим колегом Пелеом.У току своје професионалне фудбалске каријере Марадона је играо за клубове Бока Јуниорс, Барселона и ССЦ Наполи. Док је био фудбалер репрезентације Аргентине дао је 34. гола на светским првенствима. Играо је на четири Светска фудбалска првенства, а на првенству у Мексику 1986. године, као капитен аргентинске репрезентације, довео их је до победе у финалу над репрезентацијом тадашње Западне Немачке и освојио је Златну лопту као најбољи фудбалер првенства. Оно што га је дефинитивно прославило на том првенству је и победа над репрезентацијом Енглеске 2:1 за Аргентину. Први гол на тој утакмици дао је руком и назван је ‘’Рука Бога’’, док је други гол био спектакуларни гол са 60 метара и вез кроз шест играча репрезентације Енглеске, који сви зову ‘’голом 20. века’’.


Из многобројних разлога, Марадону сматрају једним од најконтроверзнијих фудбалера свих времена. Суспендован је на 15. месеци неиграња 1991. године после пада на допинг тесту у Италији, а на светском првенству 1994. године у САД враћен је кући због употребе недозвољених средстава. Ту ситуацију је, можда, најсликовитије описао његов спортски колега (Марадона је после фудбалске каријере почео и успешну каријеру ТВ водитеља у Аргентини), наш коментатор Звонко Михајловски реченицом: „ А онда је кудрави Гаучос кренуо стазама кокаинских ноћи!“


Из света фудбала се повлачи после свог 37. родјендана 1997. године, после чега има доста здравствених проблема и проблема са тежином. 2005. године одлучује се на операцију гастропластије (гастрични бајпас како је још зову) која му помаже да лакше скине тежину. Иако није имао много менаџерског искуства постао је главни тренер репрезентације Аргентине у новембру прошле године.