ПРЕМИНУО МИЛУТИН ЧОЛИЋ


Милутин Чолић

Иницијатор, један од оснивача и утемељитељ ФЕСТ-а, господин Милутин Чолић, преминуо је јуче у деведесетој години живота.

На инцијативу „Дирекције ФЕСТ-а“ одмах је добијена сагласност градоначелника Београда господина Драгана Ђиласа да уважени Милутин Чолић буде сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.


Комеморативни скуп биће одржан у „Политици“ у уторак 24. фебруара са почетком у 12 сати, у сали на IV спрату. Сахрана је у среду 25. фебруара. Изјаве саучешћа у капели у 12 сати, а полазак поворке ка Алеји у 12.30.Синоћ је у Београду у 90. години преминуо Милутин Чолић, новинар, критичар и публициста, вишедеценијски посленик „Политике“, један од најзначајнијих српских филмских критичара и „отац“ београдског ФЕСТ-а.


Милутин Чолић је рођен 11. септембра 1919. године у Поточањима код Ужица, дуги низ година провео је у нацистичким концентрационим логорима у Норвешкој, носилац је Партизанске споменице 1941. године, више мирнодопских одликовања и многих награда за новинарство. Студирао је на Филозофском факултету у Београду, био је управник Народног позоришта у Ужицу, истрајно се бавио позориштем и филмом пишући за „Политику“ али и објавивши 14 књига и студија. У јавном и културном животу наше земље био је активно и неуморно присутан више од пола века, до последњег тренутка будно пратећи и све промене и догађаје на београдском ФЕСТ-у”.


(Политика, 23. фебуара 2009. године)