ГОСТИМА ФЕСТ-А РАЛФУ ФАЈНСУ И ЈЕЖИЈУ СКОЛИМОВСКОМ, УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ КИНОТЕКЕ


Ралф ФајнсЧаст је бити у друштву сјајних редитеља и глумаца

После Вима Вендерса, Јиржија Менцла, Лив Улман, Кена Расела, Фолкера Шлендорфа, Лика Бесона, Теа Ангелопулоса, Харвија Кајтела и многих других данас је Златни печат Југословенске кинотеке уручен и Рејфу Фајнсу. Истакнути глумац није крио одушевљење што се нашао међу добитницима ове награде:
- Хвала. Стварно је велика част бити у овако изузетном друштву сјајних редитеља и глумаца. Трећи пут сам у Београду, веома сте гостољубиви и овде већ почињем да стичем пријатеље. Желим да се захвалим Дирекцији ФЕСТ-а на одлуци да Фестивал буде отворен филмом „ Читач“ Стивена Далдрија. Наравно, желим да се захвалим Југословенској кинотеци на части коју ми је указала овим признањем. Хвала, завршио је на српском господин Ралф Фајнс’’

Јежи Сколимовски
Oво највеће признање Југословенске кинотеке, уручено је и чувеном пољском редитељу Јежију Сколимовском. Признање је уручио господин Радослав Зеленовић, овога пута у простору Куће легата у Кнез Михаиловој 46, где је у 18 сати отворена изложба радова истакнутог пољског редитеља. Пред сам полазак на отварање, господин Јежи Сколимовски, на питање да ли више воли да буде редитељ или сликар, је рекао:
- То су две потпуно различите ствари, када сликам нисам редитељ, а када снимам филм заборављам да сам сликар. Као да те две радње обављам различитим можданим хемисверама. Лева ми је за сликање, а десна за снимање филмова. То је једноставно, без обзира на то што су обе ове уметности визуелне. Рећи ћу Вам и због чега. Зато што је једна статична и бележи тренутак неког догађаја. Друга - филм је, међутим, уметност покрета, тако да ми је лако да разграничим те две уметности. Них је, међутим, ФЕСТ објединио, као што знате. Пошто још увек нисам видео поставку, предлажем вам да Вам кажм неколико речи о мом филму “ Четири ноћи са Аном” чијој београдској премијери, на жалост нећу присуствовати. Тај филм је мој повратак седмој уметности после седамнаест година. Задовољан сам како је испао и на моје велико изненађење и у свету је дочекан са одушевљењем. Чини ми се да је био на свим филмским фестивалима који су одржани ове и прошле године. Када би сте погледали распоред мојих обавеза видели би сте да већ шест месеци путујем на ралацији Лос Анђелес, Њу Јорк, Хонг Конг, Макао, Истамбул,Тел Авив, Београд итд. Тако ће бити и наредних шест месеци, каже господин Јежи Сколимовски.
Ми додајемо да је то због тога што филм “ Четири ноћи са Аном” потписује баш он.