Изложба Јеpжија Сколимовског на 37. ФЕСТ-у


У оквиру 37. ФЕСТа биће одржана изложба ликовног стваралаштва уваженог пољског редитеља Јержија Сколимовског. Сколимовски ће представити своје радове настале у протеклих десетак година. Изложба уља на платну садржаће петнаестак најзначајнијих редитељевих слика великог формата.


Изложба је организована у сарадњи Јежија Сколимовског, галеристе из Пољске Богуслава Војтовица и Дирекције ФЕСТа, а договорена је на Филмском фестивалу у Кану, где је Јержи Сколимовки представио нови филм, Четири ноћи са Аном отворивши програм Петнаест дана аутора. Овај филм биће приказан у програмској линији Хоризонти на 37. ФЕСТу.


Изложбу ће отворити редитељ Сколимовски, 21. фебруара 2009. у Галерији Куће легата, Кнез Михаилова 46. Изложба ће бити отворена до 8. марта.

Јержи Сколимовски излагао је у Европи и САД, учествовао је на Венецијанском бијеналу, а његове слике налазе се у многобројним приватним колекцијама у Америци, Италији, Француској, Великој Британији.


"Јержи Сколимовски слика цео живот, али се као и већина ликовних уметника двадесетог века окренуо филму као форми изражавања. Први пут видео сам његове слике пре неколико година и помислио сам да су у питању нефигурални радови. Међутим, пажљивијим посматрањем уочио сам да његове слике никада нису до краја апстрактне, да увек остају у вези са фигуром и пејзажем. Његове представе увек реферирају на човека. Сколимовски је пре свега сликар: сликарство је његова утеха између два филма, али и његова утеха којом превазилази филмско стваралаштво."


Џулијан Шнабел, сликар и редитељ