Доминик Блан на 37. ФЕСТ-у


Dominique Blanc„Дирекција ФЕСТ-а“ има част да Вас обавести да ће гошћа 37. ФЕСТ-а бити уважена француска глумица Доминик Блан, која ће се публици фестивала представити са својим нановијим филмским остварењем Друга жена / L' autre. За улогу у овом филму Доминик Блан је добила Куп Волпи на Филмском фестивалу у Венецији 2008. године. Филм ће бити приказан на програму ФЕСТа два пута: 21. фебруара у 20:00 у биоскопу Балкан, када ће се публици поклонити глумица у овом филму Ан Беноа, а затим и 26. фебруара у 16:30 у Сава центру када ће пред публику изаћи Доминик Блан.


„Дирекција ФЕСТа“ је у сарадњи са Француским културним центром организовала још један значајан латерални догађај 37. ФЕСТ-а. Реч је о извођењу позоришне представе „Бол“ према тексту Маргарет Дирас у коме главну улогу тумачи Доминик Блан. „Бол“ је аутобиографско дело Маргерит Дирас, дневник ишчекивања повратка њеног супруга Робера Антелма из заробљеништва у немачком логору. У априлу 1945, уочи самог ослобођења, она и даље не зна да ли је он жив; лутајући по граду у хаосу последњих дана рата, трчећи од канцеларије до канцеларије, проклињући свој телефон, гладујући, не спавајући, она чека, вреба и вапи за трачком наде. И док се око ње ори радост због ослобођења, њени дани су испуњени претњама, страхом, очајањем и срамотом. Њени пријатељи из покрета отпора спремају се за дочек повратника из рата; међу њима је и Робер, са телом у ком живот више нема тежину.


У сарадњи са Тјеријем Тје Ниангом, Патрис Шеро је направио представу за своју омиљену глумицу - очаравајућу Доминик Блан, која оваплоћује, до саме тишине, уздахе, једноставност и интензитет текста Маргерит Дирас.


Представа ће бити изведена у Југословенском драмском позоришту 27. фебруара у 20 часова.