ГЛУМАЦ РАЛФ ФАЈНС ОТВАРА 37. ФЕСТ 09


reader37. ФЕСТ 09. ће свечано отворити - у петак 20. фебруара у 19,00 сати у Сава Центру - велики енглески глумац, г. РАЛФ ФАЈНС (Ralph Fiennes).


После церемоније свечаног отварања, први филм у програму 37. ФЕСТ-а биће „ЧИТАЧ“ ( „The Reader“ ) са Ралфом Фајнсом, Жанет Хајн, Дејвидом Кросом и Кејт Винслет, која је за ту улогу добила награду „Златни глобус“ и Награду Удружења филмских критичара Чикага. Филм је режирао Стивен Далдри ( ...Били Елиот“, „Сати“...), по истоименом роману Бернарда Шлинка.


Господин Фајнс ће допутовати у Београд 19. фебруара, исте вечери ће га примити Градоначелник Београда г.Ђилас, а сутрадан ће бити гост на првој редовној прес-конференцији у СЦ.


Овиме се и овај истакнути глумац придружује листи уважених аутора или глумаца светског филма који су последњих година били гости Београда и отварали ФЕСТ: Виму Вендерсу, Катрин Денев, Хани Шигули, Абасу Кјаростамију, Бобу Рафелсону и Фолкеру Шлендорфу, као и већ потврђеним гостима предстојећег 37. ФЕСТ-а: Редитељима Јиржи Сколимовском, Филипу Грандријеу, Карену Шахназарову...глумцима Дејвиду Торнтону, Кену Форију, Ан Беноа, Доминик Блан, Фернанди Маћадо... Бројним ауторима и глумцима из земаља нашег окружења и редитељима и протагонистима пет премијерних српских филмова у различитим програмима овогодишњег Фестивала...као и ауторима и глумцима комплетног такмичарског програма „Европа ван Европе“, као и учесницима комплекса „Б2Б“ и тематског „округлог стола“ 37. ФЕСТ-а под називом „Редитељке југоисточне Европе“, чији је иницијатор редитељ Слободан Шијан а модератори: Рон Холовеј, Дина Јорданова и Бернд Будер!


Ралф Фајнс је рођен у Енглеској 22. дец. 1962. године. Један је од шесторо деце мајке, Џенифер Леш, писца и оца, Марка, сниматеља и фотографа...Сестра Марта је фимски редитељ, сестра Софи – продуцент, а брат Џозеф познати глумац...


У својој глумачкој каријери Ралф Фајнс је, од 1990. године, одиграо 58 значајних улога на филму и телевизији. Међу најважнијима и улоге у филмовима: ШИНДЛЕРОВА ЛИСТА, Стивена Спилберга, QUIZ SHOW, Роберта Редфорда, STRANGE DAJS Кетрин Биглоу, ЕНГЛЕСКИ ПАЦИЈЕНТ Ентонија Мингеле, СУНЦЕ Иштвана Сабоа, ОЊЕГИН Марте Фајнс, КРАЈ АФЕРЕ Нила Џордана, СПИДЕР Кроненберга, БРИЖНИ БАШТОВАН Фернанда Меирелеса, THE WHITE COUNTESS Ајворија, ХАРИ ПОТЕР, BERNARD AND DORIS, Боба Балабана – а само у 2008.ој снимио је три значајне нове улоге у новим филмовима:THE DUCHESS, THE HURT LOCKER i THE READER.


У својој богатој каријери Фајнс је добио више великих признања, између осталих и:
- Награду БАФТА 1994.г.- за улогу у „Шиндлеровој листи“ а био је номинован за исту награду још три пута за три улоге (Енглески пацијент, Брижни баштован и Крај афере);
- За исту улогу добио је и Награду Њ критике;
- Европску филмску награду 1999. године за улогу у Сабоовом филму „Сунце“;
- Имао је две номинације за Осцар-а и чак четири за „Златни глобус“...

 

 

Reader