Међународни филмски фестивал - ФЕСТ је пре две године установио такмичарску линију у оквиру свог програма. Она је названа Европа ван Европе из два разлога: с једне стране јер је саставни део Б2Б - индустријских сусрета ФЕСТ-а који окупљају продуценте, дистрибутере и филмске раднике из целе Европе фокусирајући се на кинематографије у развоју, а са друге стране посвећена је филмовима насталим у европским земљама које још увек нису чланице Европске уније.


У такмичарском програму се до сада налазило по 8 филмова, а међународни жири доноси одлуку о победнику и саопштава је последњег дана фестивала на церемонији свечаног затварања. Дародавац награде - уметничког дела је дневни лист "Политика". Први победник програма Европа ван Европе био је филм Да би доспео у рај, прво умри! Ђамшеда Усмонова. На 36. ФЕСТ-у издвојен је филм Кристијана Милића Живи и мртви.


ФЕСТ 2009 ће у оквиру такмичарског програма премијерно приказати 9 филмова. Они ће се такмичити за награду "Еритроцит" Николе Пешића. Филомови у овогодишњој конкуренцији су:


Чувари ноћи, БиХ
Ничији син, Хрватска
Шуљтес, Русија
Повратак блудног сина, Јерменија
Поклон за Стаљина, Казахстан
Млеко, Турска
Време комете, Албанија
Живот и смрт порно банде, Србија
Друга обала, Грузија


Филмови такмичарског програма премијерно се приказују у Дворани Културног центра у 20.30, а репризирају у биоскопу Балкан у 12.30. Чланови овогодишњег жирија су Јешим Устаоглу, редитељка из Турске, Михаел Демопулос , некадашњи директор Филмског фестивала у Солуну, филмски критичар и менаџер и Дубравка Лакић, филмски критичар листа "Политика".