Позоришнa представa „Бол" са Доминик Блан


„Дирекција ФЕСТа“ је у сарадњи са Француским културним центром организовала још један значајан латерални догађај 37. ФЕСТ-а. Реч је о извођењу позоришне представе „Бол“ према тексту Маргарет Дирас у којој главну улогу тумачи Доминик Блан. „Бол“ је аутобиографско дело Маргерит Дирас, дневник ишчекивања повратка њеног супруга Робера Антелма из заробљеништва у немачком логору. У априлу 1945, уочи самог ослобођења, она и даље не зна да ли је он жив; лутајући по граду у хаосу последњих дана рата, трчећи од канцеларије до канцеларије, проклињући свој телефон, гладујући, не спавајући, она чека, вреба и вапи за трачком наде. И док се око ње ори радост због ослобођења, њени дани су испуњени претњама, страхом, очајањем и срамотом. Њени пријатељи из покрета отпора спремају се за дочек повратника из рата; међу њима је и Робер, са телом у ком живот више нема тежину.

Detaljnije...

Изложба Јеpжија Сколимовског на 37. ФЕСТ-у


У оквиру 37. ФЕСТа биће одржана изложба ликовног стваралаштва уваженог пољског редитеља Јержија Сколимовског. Сколимовски ће представити своје радове настале у протеклих десетак година. Изложба уља на платну садржаће петнаестак најзначајнијих редитељевих слика великог формата.


Изложба је организована у сарадњи Јежија Сколимовског, галеристе из Пољске Богуслава Војтовица и Дирекције ФЕСТа, а договорена је на Филмском фестивалу у Кану, где је Јержи Сколимовки представио нови филм, Четири ноћи са Аном отворивши програм Петнаест дана аутора. Овај филм биће приказан у програмској линији Хоризонти на 37. ФЕСТу.

Detaljnije...

ОКРУГЛИ СТО на ФЕСТ-у


Ron holloway„Дирекција ФЕСТ-а“ организује Округли сто на тему Редитељке Југоисточне Европе. Округли сто ће се одржати 26. фебруара од 11 до 14 часова у Сава центру у сали 3 на нивоу 0. Идејни творац Округлог стола је српски редитељ Слободан Шијан.

Модератор разговора биће Роналд Холовај, познати филмски критичар и експерт за кинематографију Југоисточне Европе.

Detaljnije...